ÇOCUGA YATIRIM ANNEDEN BASLAR!
Habertürk gazetesi köse yazari Damla Çeliktaban, MomTalksin fikir annesi Dr. Bahar Eris ile yaptigi görüsmeyi kösesinde anlatti
Bizdeki annelik fazla romantik
Bahar Eris, egitimci ve yazar. Bahçesehir Üniversitesinde üstün yetenek egitimiyle ilgili ders veriyor. Uzmanlik alani çocuklarda zekâ ve yetenek gelisimi. Bu konuyla ilgili 2 yayinlanmis kitabi var. Kendisi geçen hafta sahane bir etkinlige imza atti: Momtalks. Etkinlikte çok çesitli çevrelerden uzmanlar ve anneler konustu. Amaci ne? derseniz, Eris Çocuga yatirim anneden baslar diyor.
Kadinin egitimi önemli
Ikinci kitabinizin ismi Anne Beynim Aç, neden?
Türk annelerinin çocuklarinin karinlarini doyurmak üzerine temel bir endisesi var. Ama çocuklarin onun ötesinde de bazi ihtiyaçlari var. Çocuklar zihinsel olarak aç kalabiliyorlar. Toplumda entelektüel ihtiyaçlar bir öncelik degil. Böyle yetistirilen çocuklar büyüdüklerinde ayaklari üzerinde duramayan, kendi için düsünemeyen, kendi sorumlulugunu üstlenemeyen kisiliklere dönüsüyorlar. Beyin çok popüler bir organ degil zaten.
Beyin nasil beslenir?
Anne ve çocugun hayatin ilk birkaç yillinda çocukla kurdugu iliski hayatin geri kalanini, beyin gelisimini etkiliyor. Herkes çocugunu çok seviyor ve en iyisini yapmak istiyor ama bazi seyler yanlis yapildigi zaman sonuçlari uzun vadede olumsuz olabiliyor. Momtalks fikrinin de altinda bu yatiyor. Annelerin çocuklariyla olan iliskileri konusundaki egitimleri bir de genel olarak egitimleri çok önemli. Çünkü çocuk zamaninin çogunu anneyle birlikte geçiriyor.
Annenin egitim ve bilinç seviyesi niye önemli?
Çocugun ilk yillarinda temeli saglam atmadiginiz takdirde ilerde yapi çürük oluyor. Annelerin egitim orani da çocuklarin okul öncesi egitimi orani da çok düsük. Türkiyede 20-24 yas kadinlarin yaklasik yarisi ne okuyor ne de çalisiyor. Kadinlarin lise terk orani yüzde 60 yani 3 anne adayindan 2si lise terk. Bu kadinlar çocuk yetistirecekler. Anne ancak kendinde olani çocuga aktarabilir. Bu durumda donanimsiz annelerin çocuklarinin hem saglikli, hem mutlu, hem basarili olma olasiliklari düsüyor. Bunun bilinmesine ragmen egitimde yapilan yatirimlar belli bir yastan sonrasini kapsiyor ama asil olay ana karninda basliyor. Bu yüzden kadinin egitimi, annenin egitimini ülke meselesi diye düsünmek lazim.
Anneler nasil daha donanimli hale gelir?
Bizde annelik kavrami çok romantik, idealize edilen bir sey ama altini doldurmak lazim. Cennet analarin ayaklari altinda tamam, her kadin 3 çocuk dogursun o da tamam, peki o kadin için bir sey yapiyor musun? O çocuklari o kadin nasil yetistirecek. Benim ilk aklima gelen kadinlarin ilk duraklari olan aile hekimleri. Saglik çok temel bir sey oldugu için bütün anneler mutlaka doktorlariyla iletisim halinde olmali. Aile hekimini egiterek baslanabilir. Folik asidin çocugun zekâsini artirdigi, zihinsel olarak destekledigi kanitlanmis bir sey. Bu ücretsiz olarak saglanabilir kadinlara. Inanin ülke gelecegine çok büyük bir yatirim bu.
Etkinligin gelirini Ümmiye Koçaka bagislayacaksiniz. Neden?
Ümmiye Hanim, Arslanköy Kadinlar Tiyatro Toplulugunu kurdu. New Yorkta ödül aldilar. Yani köyden çikip uluslararasi basariyi yakaladi. Tiyatrosu biraz sallantidaydi ve onu davet ettigimde Benim tiyatromun kapanmamasi lazim yavrum dedi. Ben de Tamam dedim, okulla konustum. Yani tiyatro için, tiyatronun ayakta kalmasi için. Sanat var isin içinde, kadin var, kendini egitmis bir kadin var, azim var. Ümmiye Koçak resmen bütün köyü egitmis.
Yoktan var etmek dedikleri sey…
Bence bizim ülkemizde insanlar azim asamasina gelince saliyorlar. Herkes evrene mesaj gönderiyor ama orada kaliyor. Gökyüzü mesajlarla dolu ama is bir sey yapmaya gelince kimse elini tasin altina koymuyor. Ümmiye Koçak Hayal kurmakla hayalperestlik ayni sey degildir diyor.
Kadinlar birlik olursak Marsa bile çikariz
ÜMMIYE Koçak bugün bahsedecegim 2. ilham veren kadin… Kendisi gerçekten bir derya; yazar, oyuncu, yönetmen, çiftçi ve anne… Momtalksa katilmak için Istanbuldaydi.
Insan isterse her sey olur diyen Koçak, ilkokuldan sonra okula gönderilmemis. Okumayi çok istese de babasi izin vermemis. Ilkokuldayken bir gün ögretmeni Ümmiye kizim, kitabimi evde unutmusum. Kap getir diyor. Gidiyor, o kitabi okula getirirken kapak resmini annesine benzetiyor ve içine bakiyor, çok hosuna gidiyor.
Hayal kurmanin beles oldugunu ögrendim
Hayaller kurmaya basliyor kitapla. Bunu eve götürebilir miyim? diye soruyor. Ögretmeni O kitap sana agir gelir, götüremezsin diyor. Koçak kitabi eliyle tartip Agir degil, götürebilirim diye cevap veriyor ve bir gecede kitabi bitiriyor. Kendisi bu hikâyeyi anlatirken sonunda sahane bir çikarima vardiginin altini çiziyor: Hayal kurmanin beles oldugunu ögrendim bu kitap sayesinde. Kitap Maksim Gorkinin yazdigi Ana romaniymis. Sonrasinda hep okuyor, kendini gelistiriyor. Ilkokuldan sonra okula devam etmemesine ragmen, kendi egitiminin sorumlulugunu aliyor. Evlenip gelin gittigi köyü anlatiyor sonra. Çok iyi bir gözlemci ve dinleyiciydim, herkes derdini bana anlatirdi ama utanirlardi baskasi yasamis gibi anlatirlardi diyor. Bana bu anlatilanlari hikâye olarak yazip oynatsam, herkes de bu temsillerden dersini alsa diyor ve bu fikrin pesinden köyde bir tiyatro toplulugu kurmak üzere kadinlari, kocalarini ikna etmeye çalisiyor. 2001 yilinda kurulan Arslanköy Kadinlar Tiyatro Toplulugu kendi hikâyelerinden olusan Kadinin Feryadi adli oyunu sahneye tasiyor. Koçak, Hasret Çiçekleri adli oyunuyla 2006da Sabanci Uluslararasi Adana Tiyatro Festivalinde sahne aliyor.
10 bin kez sahneye çikti
Ileriki yillarda tarlalarda çalisarak kazandigi paralari biriktirerek kadina karsi siddet sorununu anlatan Yün Bebek filmini yazip yönetiyor. 49. Antalya Altin Portakal Film Festivalinde galasi yapilan filmi, Koçaka, New York Avrasya Film Festivalinde Sinemada en iyi Avrasyali Kadin Sanatçi ödülünü kazandirdi. Koçak, Arslanköy Kadinlar Tiyatro Toplulugu ile yaklasik 10 bin kez sahneye çikti. Kadinlar birlik olursak Marsa bile çikariz diyen Koçakin hikâyesi erteledigimiz hayaller ve buldugumuz bahanelerin ne kadar geçersiz oldugunun yasayan kaniti
Kaynak: https://www.haberturk.com/yazarlar/damla-celiktaban-2250/1493082-bizdeki-annelik-fazla-romantik